Voiko synnytykseen valmistautua väärin?

Näin synnytys- ja imetysammattilaisena somessa nousee päivä toisensa jälkeen postauksia, joissa on mitä parhaimpia vinkkejä synnytykseen ja vauva aikaan valmistautumiseen. Mitä syvemmälle kuplaan sukeltaa sitä yksityiskohtaisempia ohjeita löytyy aina taateleiden syönnistä, välilihan hieromiseen ja meditointiin. Kaikki nämä ovat toki hyviä valmistautumisen tukikeinoja, mutta mitä, jos et muista jaksa ja osaakaan tehdä näitä kaikkia. Mitä, jos elämä on niin kuormittavaa (monista syistä), että paljon perään kuulutetun nautinnon etsiminen tuntuu todella kaukaiselta ajatukselta? Voiko synnytykseen valmistautuminen mennä pieleen niin, ettei toiveesi voimauttavasta synnytyksestä voi toteutua, kun valmistautuu väärin?

Synnytykseen voi valmistautua väärin silloin, kun tekee jotain ulkoisesta paineesta ilman ajatusta siitä, miltä tämä minusta tuntuu tai auttaako tämä minua tai niin, että jätät valmistautumisen tekemättä kokonaan. Ei ole kuitenkaan usein valmistautujan vika, jos tarjolla on vain jotain mikä ei tunnu omalta tai vaihtoehtoja on niin paljon, ettei tiedä edes mistä aloittaa. Uudessa tilanteessa voi olla vaikea tietää, mitä edes kaipaa. Kaikkea kannattaa kokeilla, mutta mitään ei tarvitse jatkaa, jos koet jonkin asian itsellesi sopimattomaksi. Koska synnytystapoja on monenlaisia ja jokainen synnyttäjä on erilainen ei kaikille sovi sama sabluuna. Koen, että tärkeintä synnytykseen valmistautumisessa on ymmärtää, mitä kehosi ja vauva tekee synnytyksessä, miten sinä voit ja ET voi asiaan vaikuttaa. Juurikin se, että et voi vaikuttaa kaikkeen on usein vaikein asia valmistautumisen kannalta. Ihmisellä on usein kontrollintarve. Siksi kannattaa miettiä, mikä tuo turvaa, kun et voi kontrolloida, mikä luo luottamusta ja mikä romuttaa sitä. On hyvä ymmärtää, kun muodostaa synnytystoiveita, että miksi toivoo tiettyjä asioita ja miten suhtaudut siihen, jos toive ei syystä tai toisesta toteudu. Mikä olisi seuraava toiveesi ja miksi?

Tärkein valmistautuminen tehdään kehossa ja pään sisällä. Pohdi, miten hyvin tunnet kehosi ja mikä auttaa sinua tuntemaan sen paremmin ja luottamaan sen viesteihin? Miten hyvin tunnet mielesi, viekö se sinua valoisiin vai synkkiin paikkoihin? Mikä tai kuka ohjaa mieltäsi toivomaasi suuntaan silloin, kun se on eksyksissä? Valmistautumisen asteen voi suhteuttaa siihen, mitä toivoo ja mitkä ovat asioita, joihin haluat panostaa. On normaalia, että täysin lääkkeettömään synnytykseen tai vaikka kotisynnytykseen pyrkivä voi kaivata pidemmän valmistautumisen, kuin hän, joka toivoo kätilöiden kertovan mitä seuraavaksi tapahtuu. Lopulta synnytystavasta riippumatta on mentävä oman pään sisälle ja pohdittava oman tiedon tarvetta tai tarvetta olla tietämättä. Haluatko olla toimija vai toiminnan kohde tai hyppäätkö sujuvasti roolista toiseen tilanteen mukaan? Haluatko ottaa vastuun omista tietoisista valinnoista tai ulkoistaa vastuun terveydenhuollolle?

Kaikki valmistautuu niillä voimavaroilla ja valmiuksilla, joita heillä juuri sillä hetkellä on. Jos epäilet omaa valmistautumisprosessia tai sinulla on tunne, että teet itselle vääriä asioita kannattaa valmistumiseen etsiä tukea. Paras tuki on sellainen, joka on kiinnostunut sinun tarpeistasi, on valmis kannattelemaan, mutta osaa myös astua nöyrästi sivuun silloin, kun sinun voimasi on valloillaan.

Edellinen
Edellinen

Ystävyyden sävyjä maitotiellä

Seuraava
Seuraava

Lääkkeetön kivunlievitys synnytyksessä ja synnytystoiveet