Usein kysyttyä

Mitä haluaisit tietää?

  • Sana doula tarkoittaa palvelijaa. Doula on paikalla juuri sinun ja perheesi tarpeita varten. Doula ei ole rekisteröity ammattinimike eikä terveydenhollon ammattihenkilö. Kuka vain voi kutsua itseään doulaksi, on hyvä selvittää oman doulasi koulutuspohja.

    Synnytysdoula on synnytystukihenkilö. Doula tukee perheitä ja synnyttäjiä heidän lähtökohdistaan auttaen heitä löytämään itselle sopivat vaihtoehdot synnytyksen valmistautumiseen, kivunlievitykseen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan. Useat doulat noudattavat Suomen Doulat ry:n doulan toimenkuvaa.

    Postpartumdoula tukee perhettä synnytyksen jälkeiseen aikaan valmistautumisessa ja synnytyksen jälkeisenä aikana.

    Surudoula tai kuolemadoula perheiden kanssa menetyksen hetkellä esimerkiksi keskenmenon, raskaudenkeskeytyksen kohtukuoleman tai kuolevan lapsen syntyessä. Surudoula voi olla tukena myös eri-ikäisten ihmisten saattohoito matkalla.

  • Sopivan doulan etsiminen kannattaa aloittaa ajoissa. Erityisesti, jos kaipaat doulan tukea synnytykseen on helpompi luoda luottamuksellinen ja turvallinen suhde omaan doulaan, mitä pidempään olette tutustuneet toisiinne. Samalla sinulle jää paljon aikaa tutkailla erilaisia vaihtoehtoja synnytystoiveidesi suhteen.

    Doulaan voi olla yhteydessä myös nopealla aikataululla, jos koetkin, että lisätuki on tarpeen. Kysyminen ei maksa mitään. On järkevää tutustua eri douliin kunnes löytyy juuri hän, jonka kanssa on luontevin aloittaa kulkemaan yhteistä matkaa.

  • Jokaiselle synnytysdoulaus paketin ostaneelle kuuluu varadoula Uudenmaan doulat doularyhmästä.

    Tulet tietämään varalla olevan doulan etukäteen, jos hänelle on tarvetta. Tilanteita, jossa varadoulaa voidaan tarvita on akuutti sairastumiseni tai etukäteen tiedossa olleva pakottava meno. Jos minulla on etukäteen rajoituksia päivystyksen suhteen kommunikoin niistä avoimesti ennen yhteisen doulasopimuksen solmimista.

    Jos kävisi niin, ettei varadoulakaan pääsisi synnytkseen tai asiakas ei halua käyttää varadoulaa sovitaan hyvityskäytönnöstä yksilöllisesti joko palvelun tai takaisin maksuosuuden muodossa.

  • Doulapalvelut voidaan maksaa osissa. Doulauspaketti tulee olla kokonaisuudessaan maksettu ennen päivystyksen alkua. Voin tehdä jokaisen asikkaan kanssa henkilökohtaisen maksusuunnitelman.

    Akupunktiohoidot, imetysohjaus ja yksittäiset doulataamiset laskutetaan kertamaksuna käynnin jälkeen.

  • Doulapaketin hinta koostuu sovitusta määrästä tapaamisia ennen ja jälkeen synnytyksen, 24h päivystyspäivien määrästä, läsnäolosta synnytksessä jatkuvasta etätuesta, tarvikepaketinlainasta, mahdollisuudesta lainata kirjallisuutta.

    Hintaan sisältyy myös, matkakulut tapaamisiimme ja synnytykseen Uudenmaan, Hämeenlinnan alueella aina Kotkan asti, verot ja eläkemaksut.

    Doulatapamisten kotikäyneistä voi joissain tilanteissa hakea kotitalousvähennystä. Kerrothan aikeestasi hakea vähennystä niin erittelen kotikäyntien osuuden tarkemmin laskulle.

  • Kätilö on terveydenhuollon ammattihenkilö, jota sitoo sitä koskevat lait. Kätilö hoitaa synnytystä kokonaisvaltiasesti lääketieteellisestä, fysiologisesta ja psyykkistä näkökulmasta. Kätilö voi työskennellä esimerkiksi synnytysosastostolla tai kotikätilönä kotisynnytyksessä. Hän on ammattinsa puolessa vastuussa asikkaan terveydestä ja hänelle tehtävistä toimenpiteistä.

    Doula on itsenäinen ammatinharjoittaja tai vapaaehtoinen. Doula ei ole vastuussa asiakkaan terveydestä eikä häntä sido terveydenhuollon ammattinimikkeeseen liittyvät lait. Doula on antamassa fyysistä ja psyykkistä tukea, hän ei tee terveydellisiä toimenpiteitä tai tutkimuksia.

    Doula on jatkuva tuki synnytyksessä, kun taas sairaalassa kätilö voi joutua hoitamaan useaa synnytystä yhtä aikaa. Doula työskentelevät sinulle.

    Usein sanotaan, että doula hoitaa yläpään ja kätilö alapään. Kummallekin on siis paikkansa synnytystilassa synnyttäjän näin toivoessa.

  • Koulutettu/sertifioitu doula on käynyt laajan synnytyksen ja raskauden eri teemoja käsittelevän koulutuksen. Oma koulutuksen Doula-Akatemiassa on ollut laajuudeltaan 270 tuntia. Olen suorittanut koulutuksen kokonaisuudessaan ja tällä hetkellä sertifioitumassa. Sertifiointi vaatii koulutuksen lisäksi vähintään kolmeen synnytykseen osallistumisen ja niiden reflektoinnin.

    Koulutettu doula sitoutuu sopimuksella olemaan mukana synnytyksessäsi ja päivystämään yhdessä sopimanne ajan.

    Monilla koulutetuilla doulilla voi olla täydentävää koulutusta esimerkiksi postpartumajasta, imetyksestä, kantamisesta, surutyöstä tai vaikka pätevyys tehdä erilaisia kehohoitoja.

    Vapaaehtoisdoulilla on huomattavasti lyhyempi (20h) aiheeseen perehdyttävä koulustus. He työskentelvät ilman palkkaa vapaaehtoisina ja näin olleen heitä ei velvoita mikään osallistumaan synnykseen. Lisää tietoa vapaa ehtoisdoulista löydät Ensi- ja turvakotien liiton tai ruotsiksi Folkhänssanin sivuilta.

  • Doula voi olla mukana myös sektiossa ja auttaa siihen valmistaumissessa. Useimmissa sairaaloissa sektioon saa osallistua vain yksi tukihenkilö. Näin ollen jos odotuksessa on mukana puoliso on tärkeää keskustella, kenet synnyttäjä haluaa tuekseen leikkausaliin.

  • Doulan tuki kriisin hetkellä voi olla merkittävä. Hän on ehkä jo tuttu ja turvallinen henkilö, jonka kanssa käydä läpi esimerkiksi keskenmenneen raskauden surua. Doula voi tulla mukaan myös raskauden keskeytykseen.

    Jos vauva kuolee kohtuun voi doula osallistua kuolleen vauvan synnytykseen ja huolehtimaan esimerkiksi, että perhelle jäisi mahdollsimman paljon kauniita muistoja lyhyestä yhteisestä fyysisestä ajasta.

    Teen itse surudoulauksia pääasiassa, jos suru osuu kohdalle asiakkuuden aikana. Suosittelen surussa doulaa etsiville lämpimästi Milla Laatikaista tai Rosalia Palazzo Pihlajasaarta.

Etkö saanut vastausta kysymykseesi? - Didn’t get answers to my question.

Laita minulle rohkeasti viestiä niin kerron lisää.

Contact me so I will tell more.