Ystävyyden sävyjä maitotiellä

Kuva: Tiina Boucht

Kuva: Tiina Boucht

Ystävänpäivän alla halusin kirjoittaa ajatuksiani ystävyydestä ja imetyksestä. Imetys on osa perheellistymisen teemaa ja kokonaisuutena siihen olisi paljonkin sanottavaa ja näkökulmia. Nyt kuitenkin haluan keskittyä imetykseen, mikä merkitys ystävillä voi olla imetystapaleella ja mitä kaikkea on tärkeä ymmärtää itsestään ja ystävästään, kun sinä tai hän imettää. Teksti auttaa myös muidenkin imettävien ihmisten kohtamisessa, kuin omien ystävien.

Imetys tai imettämättä oleminen on todella henkilökohtaisia asioita. Niihin liittyy ihanteita, jotka voivat poiketa toisistaan radikaalilla tavalla. Imettäjä joutuu pohtimaan arvoja, voimavaroja, käsityksiä ja vastoinkäymisiä, joita ei olisi koskaan kuvitellut kohtaavansa. Sinulla saattaa olla ajatus tai kokemus siitä, mitä imettäminen on tai ei ole. Voi olla, että et ole ikinä ennen nähnyt imettävää ihmistä. Henkilökohtaiseksi asiaksi imetys voi olla poikkeuksellisen näkyvää, se miten näkyvää päättää vain imettäjä itse.

Imetys ei ole seksuaalinen teko, joten vaikka sinulle tai muille ympärillä oleville ihmisille tulisi siitä epämiellyttävä olo, tulee silloin tutkiskella itseään ja purkaa tunteensa muualla kuin imettäjän seurassa. Imetys on useimmiten lapsen ruokintaa, mutta se on myös lohdun ja itse säätelyn harjoittelemista, turvaa ja vuorovaikutusta. Imetys tilanne ei ole aina helppo, siihen ei juuri koskaan tarvita ulkopuolisen “hyväntahtoisia” neuvoja. Jos oikeasti haluat olla avuksi, voit kysyä, voinko olla jotenkin avuksi? Imettäjän tehtäväksi jää sanoittaa tarpeitaan. Älä loukkaannu, jos apuasi ei juuri silloin tarvita. Jos imettävä ystävä kohtaa seurassasi ulkopuolista kritiikkiä, ole ystäväsi puolella, aina.

Ystävien tuki ja kannustus voi olla olla imettäjälle todella tärkeää. Ole kiinnostunut ja kuuntele. Imetyksiä on todella paljon erilaisia, älä oleta että ystäväsi imetys menee tietyllä tavalla. Imetys voi olla osittaista, täysimetystä, pumppaamista ja/tai imetystä apuavälinein. Imetys voi olla elämän täyttymys tai tuskien taivat. Se voi olla loppunut ennen imettäjän toivetta tai jatkua lopetustoiveesta huolimassa. Kuuntele, älä vertaile. Jos olet myös itse imettänyt tai imetät voit jakaa kokemuksiasi vertaistukena. Muista, että omat kokemuksesi ovat aina sinun todellisuutta, ne ovat tärkeitä ja merkityksellisiä. Todellisuus ystävän kanssa ei aina kohtaa ja se on ok. Ne kaksi todellisuutta voivat kulkea rinnan tukien toisiaan, ollen ylpeitä toisistaan, arvostelematta.

Vaikka itsellä olisi tieto, suositukset, ohjeet takataskussa ja näkemys siitä, mikä on parhaaksi lapselle tai imettäjälle teoriassa, vain imettäjä voi itse tietää, mikä on parhaaksi heille. Kysyttäessä voit tarjota tietoasi, neuvojasi ja mielipidettäsi. Ystäväsi kuitenkin päättää itse, mitä hän sillä tiedolla tekee. Ystävä ei painosta vaan kannattelee voimavarojensa puitteissa.

Ystävä ei ole yli-ihminen, hänellä voi olla itsellään mielessä kipeitä tunteita perheellistymiseen ja imetykseen liittyen. Jo toisen vauvauutinen voi tehdä kipeää, saati sitten ihmeellisen elämän seuraaminen vauvan synnyttyä. Toisen onnen tai haasteiden kohtaaminen voi olla äärimmäisen vaikeaa, jos ei ole päässyt eteenpäin omien tunteidensa kanssa. Imettäjän tulee myös ymmärtää ystäväänsä eikä vain toisinpäin. Joskus on molempien kannalta parempi ottaa etäisyyttä. Tämän tapahtuessa yhteisessä ymmärryksessä tiedostaen ne syyt, mitkä etäisyyteen johtaa ei ystävyyden tarvitse kadota minnekään. Kumpikaan teistä ei ole itsekäs, jos katkerien kohtaamisten sijaan valitsette aikaa työstää omia kipukohtianne. Ajan ottaminen ei tarkoita, ettei olisi onnellinen toisen puolesta. Kommunikointi on avain, jolla voitte varmistaa, että väylä ystävään säilyy avoinna, vaikka tunneli näyttäisi pimeältä välillä.

Seuraava
Seuraava

Voiko synnytykseen valmistautua väärin?